Sabías que...? Idade Antiga: A civilización romana

A CIVILIZACIÓN ROMANA
# Ata o ano 46 a. C. utilizábase o calendario exipcio. Este, como carecía de anos bisiestos, acumulara unha diferenza de bastantes días. Xullo César resolveu parcialmente o problema do calendario exipcio introducindo un día extra cada 4 anos (anos bisiestos). Para compensar o deslizamiento do calendario exipcio, ao ano 46 a. C. engadíronselle 2 meses extra, así como 23 días máis en febreiro. Así, o ano 46 a. C. é o ano máis longo rexistrado, con 455 días?

# Esta mellora tamén producía desprazamento das estacións, aínda que máis lentamente (máis de 7 días cada 1000 anos). Como fundador, Xullo César dedicouse un mes a si mesmo, o de xullo, con 31 días. Cando o seu sobriño Octavio Augusto converteuse en emperador de Roma, tamén se apropiou dun mes, o de agosto, ao que lle engadiu un día máis, quitándollo ao mes de febreiro?

# O emperador romano Calígula nomeou Cónsul de Bitinia ao seu cabalo?

# Os romanos construíron 85.000 km de camiños e que se tardaba 6 días desde Londres a Roma ou mesmo que a principios do século XIX?

# Para a inauguración do Coliseo Romano, cunha capacidade de 50.000 espectadores, o emperador Tito regalou 8.000 animais salvaxes e que os espectáculos duraron moitos días?

# Non ano 109 d. C. o emperador Traxano pagou 117 días consecutivos de xogos nos que pereceron máis de 10.000 gladiadores nos distintos combates?

# Edificio de maior capacidade era o Circo Máximo cunha capacidade de 150.000 espectadores, nel celebrábanse as carreiras de cabalos tirando de carros?

# A comida principal dous romanos era a cea e que unha cea de convite constaba de tres pratos: ou primeiro prato chamábase gustativo (aperitivo) que se compoñía de: ostras e mexillóns en prebe (salsa), ameixas e lagostinos, galiña de Guinea con espárragos e de bebida: viño mesturado con mel (muslum). O segundo prato chamábase prima mesa (comida principal) que se compoñía de: patés de polo, costelas de cabrito, cabeza de xabarín, peituga de parrulo asada, parrulos salvaxe en prebe, lebres e polo en prebe e de bebida: viño, que se tomaba quente e de terceiro prato que se chamaba segunda mensa (ou sobremesa) e que se compoñía de: crema de fariña, pastel de Vicentía e de bebida: viño doce?